Emotioneel Fit
Jongeren zijn altijd op zoek naar zichzelf. “Wie ben ik? Bij wie hoor ik? Waar voel ik me goed bij?”, enz.
Door zich onder leeftijdsgenoten te begeven, komen ze tot inzichten over zichzelf en anderen. Dit is in een normale situatie soms best al lastig, maar door Corona was het lange tijd bijna onmogelijk om zich onder leeftijdsgenoten te begeven waardoor veel jongeren nu moeite hebben met zichzelf en anderen. Dit varieert van zich een buitenbeentje voelen, denken dat ze de enige zijn die zich zo voelen tot zelfs depressieve gevoelens.
Scholen zien dan ook steeds vaker dat jongeren niet meer zo goed ‘meekunnen’ als voorheen. Dit is niet zo vreemd, want met alleen een IQ en cognitieve vaardigheden redden ze het niet en hebben ze niet voldoende ‘Skills for life”. Daarbij hoort écht nog een stukje Emotionele Intelligentie ofwel het EQ.
Door basis ingrediënten voor Emotionele Intelligentie te koppelen aan een aantal Rots en Water oefeningen zijn ze ook fysiek bezig en wordt de motivatie beter, de betrokkenheid groter en het rendement van de training hoger. We trainen de fitheid van de emotionele veerkracht met 4 thema’s: Leer jezelf kennen, Ga jezelf versterken, Leer de ander kennen en Ga de verbinding aan met de ander.
De training bestaat uit 6 sessies van 1 uur en is voor groepen op zowel scholen voor VO, groep 8 van het BO, het beroepsonderwijs als voor sportverenigingen. Minimale groepsgrootte is 10 personen.

Rots en Water weerbaarheidstraining
Ik heb tijdens mijn opleiding tot Rots en Water trainer mogen ervaren hoe mooi en goed het Rots en Water programma is en ik ben geneigd om te zeggen dat elk kind de Rots en Water weerbaarheidstraining kan gebruiken! Gezien deze overtuiging heb ik mijzelf meteen aangemeld voor de specialisatie voor de Basisschool, wat betekent dat ik iedereen vanaf 4-jarige leeftijd de Rots en Watertraining mag geven.
Het Rots en Water programma richt zich namelijk op de fundamentele basisbehoeften van het kind: Veiligheid, liefde, sociale contacten, respect, zelfverwezenlijking en op de daarmee samenhangende basisvaardigheden om die behoeften te kunnen verwezenlijken. We hebben tenslotte basisvaardigheden nodig om aan basisbehoeften te kunnen voldoen.
Een kind moet grenzen leren stellen om voor de eigen veiligheid te kunnen zorgen.
Een kind moet sociaalvaardig zijn om sociale contacten op te kunnen bouwen.
Een kind moet zich bewust zijn van zijn/haar eigen gevoel en wensen om eigen beslissingen kenbaar te kunnen maken en een eigen weg te leren gaan.
In het Rots en Water programma worden deze vaardigheden, aanpast aan het ontwikkelingsniveau en geplaatst binnen de context van de leefwereld van het kind of de jongere, in een veilige leeromgeving aangeleerd. Dit aanleren gebeurt tijdens fysieke oefeningen waardoor ze direct voelen wat de betreffende vaardigheden met hen doen.
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 60 minuten en zullen plaats vinden in een gymzaal.
Wil jij jouw kind de basisvaardigheden meegeven waardoor het stevig in de schoenen staat, meer zelfvertrouwen heeft, het op een goede manier sociale contacten aangaat en respectvol met anderen omgaat en\of wil je nog meer informatie? Stuur dan een mailtje naar training@mariondekock.nl
Sommige zorgverzekeraars vergoeden een gedeelte of zelfs de gehele training vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie over vergoedingen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeringen. Na afloop van de training ontvangt uw kind een officieel Rots en Water certificaat.

Ik Leer Anders
De leermethodes in het reguliere onderwijs sluiten niet bij alle denkwijzen aan. Logisch, want de meerderheid van de mensen (±95%) leert auditief digitaal (via het gehoor) en slechts een kleine groep leert visueel:
Iedereen gebruikt hetzelfde informatieproces:
- opnemen
- verwerken
- opslaan/onthouden
- gebruiken
Maar per persoon verschilt de voorkeur van het opnemen, verwerken en onthouden van de informatie (informatiesysteem):
- horen (auditief)
- voelen (kinetisch)
- denken (auditief digitaal)
- zien (visueel = beelddenken)
Woorddenken – beelddenken
Denk eens aan het woord ‘HUIS’. Velen zien dan de letters H-U-I-S in hun gedachte. Anderen zien echt een plaatje van een huis. Compleet met schoorsteen en rookwolkjes. Dit noemen we beelddenken. Mensen die beelddenken moeten het beeld vervolgens omzetten naar taal. Dit kost tijd. Op school heb je dus meer tijd nodig om een dictee of proefwerk te maken. Ook kunnen beelden de aandacht afleiden omdat ze een eigen leven gaan leiden. Uit het huis komt een mannetje dat zijn hond uit gaat laten…. enz.
Beelddenken en leerproblemen
Beelddenken is een gave, dit betekent dat je primair denkt met je rechter hersenhelft. Helaas heeft een dominante rechter hersenhelft vaak een zwakkere linker hersenhelft als gevolg. Misschien heb je als beelddenker leerproblemen, last van impulsief gedrag, weinig tijdsbesef, dyslexie enz. Speelt dit bij jouw kind? Dan kan de training Ik Leer Anders jouw kind ontzettend goed helpen!
TIjdens ‘Ik leer anders’, leer je hoe je de lesstof vertaalt naar beelden. Hiermee krijgt je als beelddenker grip op het opslaan, verwerken en onthouden van de aangeboden lesstof. Direct resultaat. Doordat we de lesstof op de juiste manier aanbieden aan de leerling, kan hij of zij direct vertellen of deze leermethode werkt. Dus geen eindeloos traject zonder resultaat. Tijdens de eerste sessie kunnen leerlingen met bijvoorbeeld een taalprobleem, woorden foutloos spellen. Van voor naar achter, maar ook van achter naar voor. Simpelweg omdat ze het woord als woordbeeld hebben opgeslagen. Voor meer uitleg over de werking van het brein en de invloed op het leren, verwijs ik graag naar de website www.ikleeranders.nl . Wil je jouw kind aanmelden en/of meer informatie over de training? Stuur dan even een mailtje naar training@mariondekock.nl.