Een veilige werkomgeving
"Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: 'Lange weg te gaan'
Machtsmisbruik op de werkvloer lijkt steeds vaker aan de kaak te worden gesteld. Het nieuws van de Volkskrant over het grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk past in een reeks van affaires, zoals begin dit jaar bij muziekprogramma The Voice van RTL 4. Hoe leeft dit bij andere organisaties en bedrijven? Adviesbureaus denken dat er vaak nog stappen gezet moeten worden voor een veiligere werksfeer."
Bron: NOS.nl 2022
Ruim 1 miljoen Nederlanders heeft op de werkvloer te maken met ongewenst gedrag.
Niet alleen de adviesbureaus denken dat er vaak nog stappen gezet moeten worden. Er ligt ook een wetsvoorstel om het werken met een Vertrouwenspersoon verplicht te stellen. In dit wetsvoorstel staat dat ruim 1 miljoen Nederlanders op de werkvloer te maken heeft met ongewenst gedrag, en de helft van de organisaties heeft geen vertrouwenspersoon om dat bij te melden. Werknemers kunnen dus vaak nergens terecht met problemen of als er twijfels zijn over bepaalde werksituaties. Dat is een probleem, en het kost werkgevers miljarden euro's. Het zou namelijk leiden tot ziekteverzuim, dus ook voor de werkgever is het een pijnlijk verhaal. (bron BNR)
Je kunt als organisatie zelf een Vertrouwenspersoon scholen, aanstellen en bijscholen, maar je kunt er ook voor kiezen om met een Externe Vertrouwenspersoon te werken. Wat zijn nu de voordelen van werken met een Externe Vertrouwenspersoon?
Een Externe Vertrouwenspersoon:
- Is altijd onafhankelijk
- Staat niet op de loonlijst
- Zorgt zelf voor tijdige bij- en nascholing
- Is na de opstart alleen aanwezig op momenten dat het nodig is
- Is laagdrempelig toegankelijk doordat er geen sprake is van belangenverstrengeling
- Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
- Draagt bij aan minder verzuim

Wat kan ik als Externe Vertrouwenspersoon betekenen voor jullie organisatie?
Als eerste kom ik kennismaken en bespreken we wat wenselijk en/of nodig is. Hebben jullie al voldaan aan de ARBO wetgeving en voeren jullie al een PSA beleid? Moet de gedragscode nagekeken en/of opgefrist worden? Moet de communicatie rondom veiligheid uitgebreid worden? Is er voorlichting over veiligheidsthema's nodig? Is er inspiratie nodig om eens kritisch naar de werkvloer te kijken? Of misschien hoeven we alleen maar kenbaar te maken wie ik ben en wat mijn rol is binnen uw organisatie?
En wanneer dan:
- Uw medewerker slachtoffer is,
- Óf een melding wil doen van ongewenste omgangsvormen
- Óf een integriteitskwestie wil melden
Dan:
- Vang ik de medewerker op, begeleid de medewerker tijdens het zoeken naar een oplossing en geef advies.
Uiteraard neem ik een proactieve rol in waarbij ik het bestuur en management voorzie van gevraagd en ongevraagd advies., bijvoorbeeld wanneer er over bepaald gedrag steeds dezelfde geluiden bij mij terecht komen.